Raspunsul la intrebarile dvs.

Solutii TVA inteligente

VAT reclamation is a complicated and time intensive process that requires expertise in country-specific legislation and relationships with local tax authorities. Our Frequently Asked Questions section is designed to give you a high-level overview of VAT and how the recovery process works. If you have any additional questions not answered below please click here to communicate with a VAT professional LIVE via instant messenger (no software needed) or email.

Ce este TVA?

TVA reprezinta Taxa pe Valoare Adaugata. In toate statele membre UE si multe state din afara UE “TVA” este perceput automat pentru toate bunurile si serviciile. Acesta taxa, care adauga cu 5 pana la 25% la totalul cheltuielilor externe, este adaugata la factura si platita catre autoritatile fiecarui stat, costul fiind suportat de consumatorul final. TVA perceput in alt stat devine neutru daca societatile fac efortul de a initia procedura de rambursare.

Cotele TVA difera de la tara la tara, precum si denumirea: IVA (Italia), GST (Canada, Australia), MWST (Germania, Austria), TVA (Romania, Franta, Belgia), MOMS (Scandinavia) etc.

De ce se poate recupera TVA?

In scopul incurajarii comertului international, Uniunea Europeana a introdus in anii '80 o legislatie care le permite societatilor sa isi revendice TVA pentru cheltuielile cu deplasarile in interes de afaceri in alte state membre. In UE TVA se ramburseaza in conformitate cu EU VAT Refund Directive, care le permite societatilor din UE sa recupereze TVA din orice alt stat membru. De asemenea, 13th Directive le permite societatilor din afara UE sa revendice TVA din UE. Cateva tari din afara UE, precum Australia, Japonia, SUA, Canada, Coreea de Sud ramburseaza de asemenea TVA/consumption tax societatilor nerezidente pe baza de proceduri specifice de rambursare.

Cat TVA se poate rambursa?

In general societatile pot sa revendice pana la 100% din TVA achitat pentru achizitii eligibile. Cota TVA aplicabila difera de la tara la tara, precum si lista cheltuielilor eligibile. In unele cazuri este permisa doar rambursarea partiala a TVA achitat. Aceste cheltuieli care se supun rambursarii partiale sunt in general pentru: autoturisme, cazare, restaurant si protocol. De pilda, Belgia ramburseaza in proportie de 50% TVA aferent cheltuielilor cu autoturismele, in timp ce in Danemarca se poate revendica doar 25% din TVA achitat pentru cazare si masa.

Care sunt criteriile de eligibilitate pentru rambursare?

Fiecare tara are reguli specifice cu privire la eligibilitatea pentru rambursarea TVA. Desi aceste criterii variaza in functie de tara, expertii Taxback International au identificat conditiile de baza impuse de majoritatea tarilor pentru ca solicitantul sa se califice pentru rambursarea TVA. Vizitati sectiunea Criterii de rambursare pentru informatii detaliate.

Ce informatii trebuie sa includa facturile?

Toate facturile depuse in vederea rambursarii TVA trebuie sa fie originale (nu duplicat) si trebuie sa includa urmatoarele informatii:

 • Data emiterii;
 • Numar factura;
 • Cod fiscal furnizor;
 • Denumire si adresa furnizor;
 • Denumire si adresa beneficiar;
 • Pret per unitate si descrierea bunurilor sau serviciilor furnizate;
 • Data furnizarii si a platii (daca difera),
 • Cota TVA aplicabila,
 • Suma TVA achitata.

Ni se vor returna documentele originale?

Da, in cazul in care se solicita documente originale, acestea va vor fi returnate dupa finalizarea procedurii de rambursare.

Care sunt documentele necesare?

Taxback International va poate asista in vederea rambursarii TVA pe baza urmatoarelor documente de baza:

 • Copii ale facturilor pentru care se solicita rambursarea TVA,
 • Procura care autorizeaza Taxback International sa organizeze rambursarea TVA in numele societatii

 

* Daca societatea dvs. este inregistrata in afara UE se solicita de asemenea:

 • Certificat de atestare a calitatii de persoana impozabila
 • Facturile orignale, care va vor fi returnate dupa finalizarea procedurii

Care sunt tarile care ramburseaza TVA?

La momentul de fata, 42 de tari returneaza TVA, printre acestea numarandu-se si cele 27 de state membre UE. Lista include: Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Insulele Canare, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Olanda, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Latvia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Monaco, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Marea Britanie. 

Care sunt cheltuielile eligibile pentru rambursarea TVA?

Taxback International va asista in rambursarea TVA din 42 de tari pentru o serie de cheltuieli externe precum:

 • Targuri si evenimente internationale
 • Restaurant, hotel si protocol
 • Transport, combustibil si servicii conexe
 • Publicitate si materiale promotionale
 • Servicii profesionale
 • Si multe altele

Cat dureaza procedura de rambursare?

In conformitate cu legislatia in vigoare, termenul de procesare este de  maxim 4 luni de la depunerea cererii. Termenele de procesare difera insa de la tara la tara. In conformitate cu politica interna, Taxback International depune doar cereri care au fost in prealabil verificate pentru acuratete, astfel incat efortul autoritatilor fiscale este minimizat, garantandu-se rambursari rapide si eficiente.

In functie de tara in care ati platit TVA, puteti intra in posesia rambursarii chiar si in patru saptamani.

Care este termenul limita pentru depunere?

In majoritatea tarilor termenul limita este 30 Setembrie, anul fiscal urmator. Click aici pentru informatii aditionale cu privire la termenele limita.

Cat de des putem depune cereri de rambursare?

Frecventa cu care se pot depune cererile variaza in functie de tara si de legislatia interna. In general, solicitantii pot depune pana la patru cereri de rambursare pe an.

Care sunt comisioanele pentru serviciile Taxback International?

Solutiile de Rambursare a TVA ale Taxback International sunt elaborate in asa fel incat sa raspunda nevoilor tuturor societatilor, oferind o structura de comisionare personalizata in functie de cerinte. O oferta de comisionare personalizata va fi elaborata pentru a corespunde specificatiilor organizatiei dvs.

Cum primim rambursarea?

In majoritatea tarilor puteti primi sumele rambursate in moneda locala prin transfer bancar sau prin cec.

Daca societatea noastra este rezidenta UE, putem revendica TVA din alt stat membru?

Da. Societatea dvs. poate solicita rambursarea TVA din orice tara UE atata timp cat nu sunteti inregistrati in scopuri de TVA in tara respectiva.

Exista o limita de suma per cerere?

Taxback International nu aplica limite de suma la cererile de rambursare, insa multe tari impun astfel de limite. In majoritatea tarilor membre UE plafonul minim pentru cereri anuale este 50EUR si pentru cereri trimestriale 400EUR. Nu exista limita maxima.

Care sunt beneficiile oferite de Taxback International?

Clienti din 120 de tari au ales Taxback International datorita abordarii unice si inovative a procedurii de rambursare TVA. Vizitati sectiunea Beneficiile Taxback International pentru a afla de ce suntem lideri globali in domeniu.

Cand trebuie sa ne inregistram in scopuri de TVA in alta tara?

Societatea dvs. trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in alt stat membru UE daca desfasurati operatiuni taxabile pe teritoriul acelui stat, iar obligatia de a declara TVA nu ii revine clientului dvs. Obligaria de inregistrare depinde de o serie de factori, printre care serviciile prestate/ bunurile furnizate, destinatia bunurilor, statutul clientului etc.

 

Putem recupera TVA daca societatea noastra este inregistrata sau trebuie sa se inregistreze in tara in care s-au efectuat achizitiile?

Da, puteti solicita rambursarea TVA declarand TVA pe achizitii in decaratiile pe care le veti depune catre statul respectiv. Rezultatul ar putea fi TVA supraplatit care va va fi returnat sau credit TVA care trebuie platit catre stat.

Care sunt avantajele inregistrarii in scopuri de TVA?

Inregistrarea in scopuri de TVA nu este optionala, ci obligatorie pentru societatile care desfasoara operatiuni taxabile pe teritoriul altui stat, cu anumite exceptii. Apeland la asistenta Taxback International in vederea nregistrarii si a depunerii declaratiilor, aveti garantia ca societatea dvs. intruneste criteriile de eligibilitate fiscala din tara respectiva. Societatile care sunt obligate sa se inregistreze in sopuri de TVA cu pot revendica TVA prin rambursare clasica. Prin inregistrarea in scopuri de TVA insa TVA pentru achizitii poate fi recuperat.

Care sunt consecintele inregistrarii in scopuri de TVA?

Societatile au o serie de onligatii in jurisdictia in care sunt inregistrati in scopuri de TVA, ca de pilda emiterea de facturi eligibile, contabilitate primara, depunerea de declaratii in termen. Taxback International va poate asista in toate aceste obligatii, garantandu-va astfel eligibilitatea fiscala.

Ne poate Taxback International asista daca suntem deja inregistrati in scopuri de TVA?

Procedurile aferente TVA international sunt complexe si solicita timp si resurse. Echipa internationala de experti fiscali ai Taxback International se va asigura ca TVA-ul dvs este administrat eficient, la costuri minime si in deplina conformitate cu legislatia in vigoare.

 • Maximizam potentialul de rambursare a TVA prin evaluarea retroactiva a cheltuielilor de deplasare (Rambursare TVA intern);
 • Verificam daca sistemele curente de rambursare acopera toate aspectele necesare prin Raportul de evaluare Decont TVA, Raportul de verificare conturi cheltuieli sau Raportul de Evaluare TVA pentru cheltuieli de deplasare;
 • Oferim training si asistenta personalului dvs. pe diferite aspecte legate de TVA;
 • Suntem consultantul dvs. TVA pe care va puteti baza in permanenta.

How long does it take to receive a VAT Refund estimate?

Depending on the submitted documents, it usually takes up to 3 business days for our VAT specialist to contact you with a VAT refund estimate.

What information must be on the invoices?

All invoices submitted to support your VAT refund claim need to include the following information:

 • Date of issue;
 • Invoice number;
 • Supplier’s VAT number;
 • Supplier’s full name and address;
 • Customer’s full name and address;
 • Unit price and description of the goods supplied or services rendered;
 • The date of the supply and payment (if different from the date of supply),
 • VAT rate applied,
 • VAT amount payable.

What type of expenses can I receive VAT refund estimate for?

Taxback.com can secure foreign VAT refunds from 41 countries on a range of Travel and Entertainment (T&E) expenses including:

 • Trade fair and conference costs;
 • Meals, accommodation and business entertainment
 • Travel and transport costs
 • Advertising and promotional costs;
 • Professional services;
 • And many additional expenses.

Evaluarea gratuita